AI-t futtatnál saját PC-n? Ha NVIDIA videókártyád van, előnyből indulsz!

Az Artificial Intelligence (AI) forradalma az elmúlt évek során hihetetlen sebességgel ment végbe. A kezdetben csak a technológiai óriások számára elérhető AI eszközök most már bárki számára elérhetővé váltak. Az NVIDIA felhasználók különösen szerencsések, mert az AI-ban rejlő számtalan lehetőség közül sok már a kezük között van.

Játékos innováció

Sokan nem is gondolnák, de immár számtalan számítógépes játékban találkozhatunk a mesterséges intelligencia alkalmazásával. A gamerek immár több mint 300 játékban élvezhetik az AI előnyeit, hála az NVIDIA RTX technológiájának.

Az NVIDIA RTX videókártyák következő generációs teljesítményt kínálnak valós idejű sugárkövetéssel, gyorsított mesterséges intelligenciával és fejlett grafikus képességekkel asztali számítógépeken, laptopokon, a felhőben és az adatközpontokban egyaránt.

Kiemelendő a gyártó DLSS (Deep Learning Super Sampling) technológiája: segítségével lényegében a mesterséges intelligencia automatikusan képpontokat generál a videójátékokban, amely akár négyszeres képkockasebesség (FPS) növekedést eredményez. A DLSS 3.5-ös verziójának közelmúltbeli bevezetésével pedig az NVIDIA tovább javította a megoldás vizuális minőségét, új mércét állítva a játékosok számára.

Az NVIDIA AI-integrációja azonban nem áll meg itt. Az olyan eszközök, mint az RTX Remix, lehetőséget biztosítanak a modderek és játékfejlesztők számára, hogy régi kedvenc játékaikat az AI segítségével új köntösbe bújtassák: friss textúrákkal, új vagy frissített tárgyakkal és eszközökkel, valamint a legmodernebb technológiákkal vértezhetik fel azokat.

Sőt, képzelj el egy olyan játékot, amelyben intelligens, forgatókönyv nélküli és dinamikus beszélgetéseket folytathatsz nem játszható karakterekkel (NPC-kkel), akiknek személyisége van, az idővel fejlődik is és beszédpontos arcmozgása van – mindezt az anyanyelveden. Az NVIDIA által nemrégiben bemutatott, generatív AI-technológián alapuló NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) for Games rendszer már ezt is lehetővé teszi.

Hogyan segít az NVIDIA a tartalomkészítőknek?

Az alkotók mesterséges intelligencia segítségével új koncepciókat hozhatnak létre, automatizálhatják az unalmas feladatokat és lenyűgöző műalkotásokat készíthetnek. Az NVIDIA RTX technológiájával, mindezt még hatékonyabban tehetik, hisz az felgyorsítja az alkalmazásokat. A világ legnépszerűbb fotó-, videó-, streaming- és 3D-alkalmazásai közül immár 100+ támogatja az RTX technológiát.

Íme pár példa a teljesítménybéli fölényre:

Az NVIDIA ezen felül különféle mesterséges intelligencia-eszközöket, alkalmazásokat és szoftverfejlesztő készleteket kínál kifejezetten az alkotók számára. Ez magában foglalja az olyan exkluzív megoldásokat, mint az NVIDIA Omniverse, melyben korábbi cikkünkben már hosszasan foglalkoztunk.

Érdemes megemlíteni további elérhető eszközöket is:

Az OptiX 8 egy olyan mesterséges intelligenciával felgyorsított kép-zajtalanító eszköz, amivel drámaian lecsökkenthetjük egy valósághű kép megjelenítéséhez szükséges időt. Így az alkotók gyorsabban hozhatnak döntéseket, és léphetne piacra termékükkel.

Az NVIDIA Canvas egy hatékony eszköz, amellyel kreatív szakemberek alkothatnak. Számos esetben a kezdeti ecsetvonások megalkotása jelentheti a legnagyobb kihívást a művész számára, ám ez a szoftver képes gyorsan ötleteket szolgáltatni, elősegítve az inspirációt és megkönnyítve az elképzelések megvalósítását. Ezeket akár később a filmkészítők és játékfejlesztők közösen felhasználhatják a projekt későbbi szakaszaiban is.

Az NVIDIA Broadcast alkalmazás bármely helyiséget otthoni stúdióvá varázsolja. A mesterséges intelligenciával felvértezett szoftver segítségünkre lehet élő közvetítések, hívások és videokonferenciák alatt. Többek közt kiszűrhetjük vele a visszhangot és a háttérzajt, virtuális hátteret állíthatunk be, képes automatikus arckövetésre, sőt akár arra is például, hogy egy jegyzet felolvasása közben úgy jelenítse meg élő kameraképünket, mintha egyenesen a kamerába néznénk.

Fejlesztőkre is gondolva

Az NVIDIA világvezető mesterséges intelligencia fejlesztői platformjának, valamint a Microsoft és az NVIDIA által kifejlesztett CUDA on Windows Subsystem for Linux technológiájának köszönhetően a fejlesztők már a Windows kényelméből végezhetik a mesterséges intelligencia fejlesztés kezdeti lépéseit, illetve a betanítási fázist is. Ezek után pedig igény szerint könnyedén migrálhatják fejlesztésüket szerverekre, hogy azt nagy léptékben is próbára tehessék.

Melyek a feltörekvő AI-alkalmazások PC-kre?

A mostanság szinte mindenhol emlegetett generatív AI egy olyan mesterséges intelligencia technológia, amely képes kreatív és autonóm módon létrehozni tartalmat. Ez magában foglalja képek, videók, zene, szövegek és még sok más létrehozását. Ezek a rendszerek mély tanulási algoritmusokkal működnek, amelyet nagy mennyiségű adaton „tanítanak be”, majd ezt használják fel a tartalmak előállításához.

A nagy nyelvi modellek (LLM-ek) sok ilyen használati eset középpontjában állnak. Ezek közül a legismertebb talán a ChatGPT, egy felhőben futó chatbot, amely a történelem egyik leggyorsabban növekvő alkalmazása, napról napra egyre több funkció válik elérhetővé a felhasználók számára. Érdekesség, hogy a szolgáltatás alapját is az NVIDIA DGX AI szuperszámítógépei biztosították.

Jó tudni, hogy ezen LLM-ek közül sok már közvetlenül PC-n futtatható, lehetővé téve az olyan új végfelhasználói alkalmazásokat, mint például a dokumentumok és e-mailek automatikus szerkesztése, a webtartalom összefoglalása, a táblázatok adataiba való átfogó betekintés, az utazások tervezése és az általános célú AI-asszisztensek működése.

Az LLM-ek a legerőforráséhesebb számítógépes munkaterhelések közé tartoznak, amelyek erőteljes AI-gyorsítót igényelnek – például egy NVIDIA RTX GPU-t.

Miért érdemes PC-t választani AI futtatására?

Ugyan a felhő adta lehetőségek határtalannak tűnnek, sok esetben azonban kézzel fogható előnyökhöz juthatunk, ha az AI-alkalmazás helyben való futtatása mellett döntünk:

Összegzés

Az AI nem csak egy trend – mindennapi életünk számos területére hatással van már most, a jövő pedig szinte elképzelhetetlen lehetőséget rejteget ezen a téren. A mesterséges intelligencia funkcionalitása a fejlesztések előrehaladtával és a felhasználói elvárások növekedésével bővülni fog.

A lépéstartáshoz olyan számítógépekre és GPU-kra – illetve az ezekre épített szoftvercsomagra – van szükség, amelyek megfelelnek a kihívásnak. Az NVIDIA ebben az átalakuló korszakban az élen jár, és már most olyan eszközöket biztosít, amelyekkel a felhasználók kiaknázhatják a mesterséges intelligenciában rejlő hatalmas potenciált.