NVIDIA a mesterséges intelligencia szolgálatában

A mesterséges intelligencia már nem a jövő képzelete, hanem a jelen ténye. Behálózza az egész világot, meghatározza a cégek jövőjét – aki nem tud lépést tartani a fejlődéssel az lemarad. Az viszont tény, hogy a vállalatok egyre inkább adat vezéreltek, így az AI technológia iránti kereslet nő.

A jövő már elérkezett – és ez jó nekünk!

Nyilvánvaló, hogy a technológia jobb hellyé tudja tenni a világot. Gondoljunk csak bele! Segíthet a járványok elleni vakcinák felfedezésében, klímaváltozás modellezésében, gyorsabb katasztrófa észlelésben és nem utolsó sorban a betegségek megelőzésében is. Továbbá megkönnyítheti az életünket az önvezető járművek segítségével, illetve az okos/fenntartható városok létrehozásával segíthet intelligensebben és hatékonyabban felhasználni az erőforrásainkat, csökkentve ökológiai lábnyomunkat ezzel is javítva életminőségünket.

Ilyen és ehhez hasonló célok elérésében az NVIDIA rendszereivel biztosítani tudjuk a munkaállomástól az adatközpontokon át a felhőig olyan eszközöket, mely a mai adatintenzív, felgyorsult világunkban szinte már követelmény.

De ez mit is jelent? Az NVIDIA lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy a számukra szükséges, költséghatékony és minőségi eszközöket válasszák mesterséges intelligencián alapuló feladataik elvégzésére. Alapvetően minden vállalkozásnak fel kell mérnie az igényeit, lehetőségeit és mérlegelnie kell, hogy a befektetett erőfeszítések biztosan megtérüljenek. Ezek alapján az alábbi, NVIDIA grafikus egységeken alapuló rendszerek valamelyikét érdemes előnyben részesíteni:

AI alkalmazások az NVIDIA alapokon

Sokan, amikor mesterséges intelligenciáról hallanak megfoghatatlannak tartják, hogy a jelentős hardver-beruházásból hogyan lesz működő megoldás, ami valamilyen profitot termel végeredményben.

Az NVIDIA ezért nem csupán a nagyteljesítményű grafikus egységek fejlesztésében jeleskedik, hanem azok gyakorlati használatát is segíti – hisz mit ér egy versenyautó, ha nincs pálya, amin körözhetnénk vele. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan NVIDIA keretrendszert / fejlesztői készletet (a teljeség igénye nélkül), amikről sokan még nem hallottak, segítségükkel viszont az ismert jelenünk már átalakulóban van.

Az önműködő autókra hatalmas piaci igény mutatkozik. Az NVIDIA DRIVE egy olyan nyílt, mesterséges intelligencia platform, amely lehetővé teszi az autógyártók és beszállítóik számára, hogy felgyorsítsák az autonóm járművek fejlesztését. A platform teljeskörű megoldást biztosít a különböző érzékelőkből érkező adatok feldolgozásán és validálásán át, a szimulációk futtatásán keresztül, az intelligens funkciók működtetéséig.

Az NVIDIA CLARA egy egészségügyi keretrendszer mesterséges intelligencia-alapú képalkotáshoz, genomikához. Segítségükkel az orvosok teljesen új alapra helyezhetik kutatásaikat. Használatával nem csupán az életmentő gyógyszerek kerülhetnek hamarabb piacra, hanem a betegek ellátásának és a kórházak működésének hatékonysága is javítható.

Az alkalmazás segítségével kombinálni lehet a szokásos videokamerákat és érzékelőket mesterséges intelligencia-kompatibilis videóelemzéssel. Ez javítja a működési hatékonyságot és különböző biztonsági felhasználásokat biztosít az iparágak széles körében: többek között a városi forgalomirányítást, a repülőtéri műveleteket és az automatizált gyári ellenőrzéseket is reformálhatja.

NVIDIA Isaac Sim egy robotikai szimulációs alkalmazás és szintetikus adatgeneráló eszköz, amely fotorealisztikus, fizikailag pontos virtuális környezetet biztosít AI-alapú robotok fejlesztéséhez, teszteléséhez és kezeléséhez. Segítségével fejlesztők és kutatók együtt képesek kiképezni és optimalizálni az AI-robotokat számos feladatra, legyenek a világ bármely pontján.

Az NVIDIA Merlin egy nyílt forráskódú keretrendszer a nagy teljesítményű ajánlórendszerek építéséhez. Segítségével akár több száz terabájtnyi adat lekérése, szűrése, pontozása és rendezése – majd ezen alapuló pontosabb előrejelzések és következetesebb ajánlások kialakítása gyerekjátékká válik.

Az NVIDIA NeMo egy nyílt forráskódú keretrendszer a fejlesztők számára, a legkorszerűbb társalgási mesterséges intelligencia modellek létrehozásához és betanításához. A NeMo segítségével modelleket készíthetünk valós idejű automatizált beszédfelismeréshez (ASR), neurolingvisztikus programozáshoz (NLP) és szövegfelolvasó (TTS) alkalmazásokhoz, például videóhívás-átírásokhoz, intelligens videóasszisztensekhez és automatizált call center támogatáshoz. Mindezeket az egészségügy, a pénzügy, a kereskedelem és a távközlés területén is kamatoztathatjuk.

Az NVIDIA Maxine egy ígéretes új eszköz a valós idejű videókommunikáció új szintre emeléséhez. A bábeli zűrzavarra nyújt teljes megoldás: mesterséges intelligencia segítségével ténylegesen valós időben fordítja a videóhívásban résztvevő külföldi partner mondatait – nem csak szövegesen, hanem hanganyagban is. A megoldás érdekessége, hogy akár több nyelvre is képes egy időben fordítani.

Összegzés

Az NVIDIA kiemelkedő az AI területén. Több mint egy évtizedes tapasztalatával olyan teljes körű mesterségesintelligencia- és adattudományi megoldásokat és keretrendszereket épített ki, amelyek lehetővé teszik minden vállalat számára, hogy megvalósítsa mesterségesintelligencia-vezérelt ambícióit.

A gyártó naprakész technológiájával biztosítja a folyamatos fejlődés lehetőségét, így biztos támpontként szolgál a vállalatok számára, hogy valódi eredményeket érhessenek el saját területükön. Legyen szó a lehetetlennek tűnő, világmegmentő tervek megvalósításáról, vagy akár cégek modernizálásáról, költséghatékonyabb működéséről, az NVIDIA EGX és DGX rendszerek biztosítják ezen kihívások leküzdéséhez szükséges eszközöket és technológiákat.